14 december 2019 : Kerstnocturne in de Godelieveabdij
18/11/2019

Kunstschatten, kerstgezang en duistere Kerstmystiek in Brugse Godelieveabdij

Op zaterdag 14 december zwaaien de abdijpoorten van de Brugse Godelieveabdij open voor een geïnteresseerd publiek. Brugge Foundation organiseert immers voor het eerst een kerstnocturne in het 17de-eeuwse voormalige slotklooster. Polyfone kerstgezangen, een kijkje binnen de kloosterschatkamer en in kaarslicht flakkerende pandgangen staan onder meer op het programma. De opbrengst van de nocturne gaat naar de herbestemming van deze historische site.
 
Besloten abdij
 
In 1578 slaan de monialen van de Godelieveabdij van Gistel op de vlucht voor de bosgeuzen. Na wat omzwervingen stichten ze in 1623 een nieuwe abdij aan de Boeveriestraat in Brugge. Eind 2013 verlaten de zusters de site. Bijna 400 jaar lang ijveren ze in alle stilte binnen de besloten muren om hun abdij uit te bouwen en te verfraaien. De Godelieveabdij bezit nog heel wat oorspronkelijke kunstschatten maar blijft een ietwat verholen parel aan de Brugse erfgoedkroon.
 
Authentieke kerstsfeer en mysterieuze schatten
 
“Met de kerstnocturne bieden we de bezoekers een unieke ervaring”, vertelt Ingrid Leye, voorzitter van Brugge Foundation. “In de duistere pandgangen roepen we een authentieke sfeer op met een zee van kaarslicht. Ook de originele 17de-eeuwse keuken met de legendarische Delftse kinderspelentegels baadt mee in een eeuwenoude kerstsfeer. Bovendien openen we eenmalig de schatkamer van de abdij. Gidsen geven hier kort duiding bij een aantal zeldzame abdijschatten, waaronder een uniek laatgotisch kerstwiegje.”

Kerstgezang

In de pas opgefriste kerk brengt het 30-koppig koor Collegium de Dunis tot slot het kerstverhaal in Franco-Vlaamse polyfonie uit de 16de eeuw:
Programma:  Jacob Regnart, Prope est Dominus,  Jacob Regnart, Angelus ad Pastores,  Thomas Créquillon, Verbum caro factum est,  Jean Mouton, Gloria uit Missa ‘Tu es Petrus’,  Clemens non papa, Magi veniunt,  Pierre de la Rue, Laudate Dominum omnes gentes,  Jean Mouton, Reges terrae
 
Kerstnocturne voor goede doel
 
De opbrengst gaat naar de herbestemming en het onderhoud van de abdij.
Deelname kost 15 euro per persoon en omvat het bezoek aan de schatkamer, pandgangen en keuken alsook het kerstconcert in de abdijkerk. Ook een drankje zit in de prijs. Bovendien zijn de hele avond verschillende abdijproducten te verkrijgen.
Wegens de beperkte plaatsen is inschrijven verplicht.
 
Brugge Foundation: herbestemmen met respect
 
Brugge Foundation is een stichting met een onbezoldigd  bestuur. Sinds 2016 werft de stichting fondsen om bedreigd Brugs onroerend erfgoed te beheren en maatschappelijk verantwoord te herbestemmen. De Godelieveabdij is het pilootproject. In afwachting van een passende herbestemming stelt de stichting de Godelieveabdij sporadisch open om het historisch monument goed kenbaar te maken.
 
Praktische info kerstnocturne Godelieveabdij
 
Zaterdag 14 december - vrij bezoek vanaf 17.00 uur (Boeveriestraat 45 – 8000 Brugge)
Kerstconcerten: om 17.30u en om 19.00 u
Inschrijven via info@bruggefoundation.be. Het aantal plaatsen is beperkt,
Betalen aan de deur. Vermeld uw naam, het aantal personen en uw voorkeur voor aanvangsuur concert bij inschrijving.
 
Contact: Ingrid Leye  via info@bruggefoundation.be

 

 

VERTEL OVER ONS OF DEEL OP

U hebt de juiste keuze gemaakt door te investeren in succes

OF KIES EEN POPULAIR BEDRAG

Ik geef Brugge Foundation toestemming mijn naam bekend te maken als schenker.

Elke gift is welkom op onze rekening BE59 5230 8078 6426 bij Triodos Bank (BIC TRIOBEBB).