Brugge wil Sint-Godelieveabdij openstellen voor publiek
24/02/2016

(Herita.be 17-02-2016) De stad Brugge wil op termijn de historische Sint-Godelieveabdij openstellen voor het publiek. Brugge kwam tot een overeenkomst met vzw Camino, een initiatief van diocesane congregaties van religieuzen, om de site vijftig jaar lang in erfpacht over te nemen. Tot 2014 verbleven er nog benedictinessen in de abdij.

Het Brugse stadsbestuur en vzw Camino Brugge kwamen tot een overeenkomst om de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat een nieuwe bestemming te geven en op termijn open te stellen voor het publiek.

Het Brugse stadsbestuur neemt de historische site voor vijftig jaar in erfpacht. Het plan moet wel nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Het pas opgerichte Brugge Foundation zal instaan voor de fondsenwerving om nieuwe toekomstgerichte functies in de gebouwen en de tuinen onder te brengen.

De abdij, gelegen tussen het station en ‘t Zand, is historisch erfgoed. De Sint-Godelievebenedictinessen, gesticht in de twaalfde eeuw, kochten in 1626 een huis in de Boeveriestraat. De volgende decennia groeide site aan met een kerk, een zusterkoor en zelfs een brouwerij.

In 1800 betrokken de zusters hun abdij. Het zou doorheen de eeuwen verder uitbreiden. In 1953 kwam er zelfs nog een vleugel bij, maar daarna verminderde het aantal benedictinessen, tot ze in 2014 nog maar met vijf overbleven. Ze verlieten de abdij die werd overgenomen door de vzw Camino die de site een nieuwe bestemming moest geven.

’Het stadsbestuur ziet dit als een opportuniteit om een belangrijke historische site, met monumentaal karakter en prachtige tuin op termijn open te stellen voor het publiek. Na restauratie is het de bedoeling om nieuwe toekomstgerichte functies in de gebouwen onder te brengen’, aldus de stad Brugge.

 

VERTEL OVER ONS OF DEEL OP

U hebt de juiste keuze gemaakt door te investeren in succes

OF KIES EEN POPULAIR BEDRAG

Ik geef Brugge Foundation toestemming mijn naam bekend te maken als schenker.

Elke gift is welkom op onze rekening BE59 5230 8078 6426 bij Triodos Bank (BIC TRIOBEBB).