Eric Van Hove, bestuurder van Brugge Foundation, publiceert "Een droom van een stad"
12/12/2020

“Een droom van een stad” is een uitgave van het Brugs stadsarchief, telt 176 bladzijden, is rijkelijk geïllustreerd en kost 19,95 euro. Vanaf 9 december verkrijgbaar in alle Brugse boekhandels, voor bijkomende bestellingen: stuur een email naar stadsarchief@brugge.be met uw naam en adres en stort dan 25 euro (verzendingskosten inbegrepen) op rekeningnummer BE32 4700 3093 1102 van de vzw Levend Archief.

“ARCHITECTUUR IS TE ERNSTIG…”
De eerste Vlaamse Bouwmeester, b0b Van Reeth, schreef ooit: “Architectuur is te ernstig en te belangrijk om alleen aan architecten over te laten. Gelukkig zijn we nu met velen om de ruimte te ordenen, om de ruimte te gebruiken. Misschien zijn architecten wel nodig om vooral ruimte te laten.”
Eric Van Hove nam b0b Van Reeth op zijn woord en begon aan een eigenzinnige tocht door Brugge. Nee, niét in het historische “ei” van de stad, versteend tot Unesco-werelderfgoed. Nee, een kruisweg met 14 staties door de rand van Brugge, waar vier op de vijf Bruggelingen wonen.
Telkens vertrekt de auteur van een markante woning, een soms wat miskende architect of een belangrijk stedenbouwkundige om via deze verhalen een ander beeld van Brugge te schetsen: de stad wordt rand, de rand wordt stad.
Namen als Huib Hoste, Josef Stübben, Jozef Lantsoght, Arthur Degeyter, Axel Ghyssaert, Marc en Maur Dessauvage, Willem-Jan Neutelings en Rem Koolhaas passeren hierbij de revue, maar ook vergeten architecten als Albert Laloo of Camille Damman in de eerste sociale woningen in Sint-Jozef, de cité van Zwankendamme of de tuinwijk van Zeebrugge. En natuurlijk is er ook een overzichtskaart met markante realisaties van hedendaagse architectenbureaus.
“Een droom van een stad” is een pleidooi voor kwaliteit, voor meer aandacht voor groen en openbare ruimte, voor hedendaagse architectuur, voor het recht op wonen én op schoonheid, ook in de rand van Brugge.
Deze tocht mondt uit in een toekomstverhaal voor deze stad, een droom van een stad. We mogen ons niet opsluiten binnen onze enge Brugse grenzen, maar moeten resoluut gaan voor een nieuw structuurplan voor de hele Brugse regio: die onovertroffen driehoek, met de kust en de zee, een historische Europese stad met zijn werelderfgoed en een aantrekkelijke groene gordel die in de toekomst steeds belangrijker zal worden.
Steden zijn de toekomst, in een globale wereld die gekenmerkt wordt door de klimaatopwarming, de blijvende migratiebewegingen en de strijd om de data. Think global, act local. Bruggelingen, plus est en vous, bouw mee aan deze droom van een stad, aldus Eric Van Hove.
Eric Van Hove werkte jaren als kritisch stadsjournalist, lanceerde de oproep “Brugge, word wakker’” in de aanloop naar het Europese Culturele Jaar 2002 en werd nadien kabinetschef van de burgemeester en verantwoordelijke voor het Stedenfonds in Brugge. Vandaag zet hij zich o.a. in al bestuurder van Brugge Foundation.
 


 

VERTEL OVER ONS OF DEEL OP

U hebt de juiste keuze gemaakt door te investeren in succes

OF KIES EEN POPULAIR BEDRAG

Ik geef Brugge Foundation toestemming mijn naam bekend te maken als schenker.

Elke gift is welkom op onze rekening BE59 5230 8078 6426 bij Triodos Bank (BIC TRIOBEBB).