Neem Brugge op in uw testament
24/02/2016

(Het Laatste Nieuws 17-02-2016) Zoals je je fortuin kan schenken aan de Stichting tegen Kanker, zo kan je vanaf vandaag ook de Brugge Foundation in je testament laten opnemen. Het gaat om een primeur voor ons land en mogelijk zelfs in de wereld. "Door geld te storten, draag je mee zorg voor onze historische stad en de gebouwen", zegt televisiemaker en moestuinexpert Wim Lybaert, die mee zijn schouders zet onder het project.

Liefhebbers van de Breydelstad, in de eerste plaats de inwoners zelf, kunnen hun centen voortaan kwijt in de Brugge Foundation. Dat is een onafhankelijke, private stichting die bestaande gebouwen in de stad een maatschappelijk verantwoorde toekomst wil geven. Daar is op vandaag al één voorbeeld van: de leegstaande Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat. In de toekomst zullen nog meer kloosters, maar ook niet-religieuze gebouwen in aanmerking komen.

Voorzitter van de Brugge Foundation is Ingrid Leye. Zij was lange tijd diensthoofd van de Dienst Ruimtelijke Ordening van de stad, maar sinds 2015 met pensioen. Andere bekende namen in de Foundation zijn kunsthistorica Ann Lambert, radiostem Nico Blontrock en televisiemaker/kok Wim Lybaert. "We zijn zeven bestuurders met een heel andere achtergrond", zegt Leye. "Wat ons bindt, is de liefde voor Brugge. Samen willen we bekijken wat er in bijvoorbeeld de Sint-Godelieveabdij mogelijk kan zijn", vertelt ze. "Ik sta te popelen om hier mijn schouders onder te zetten", pikt Wim Lybaert in. "Wat is er mooier dan mee te mogen nadenken over de toekomst van de stad? Er komen de volgende jaren veel gebouwen in Brugge vrij. Om projectontwikkelaars voor te zijn, hebben we centen nodig om zelf te kunnen investeren in die gebouwen en zelf de toekomst ervan te bepalen. Het moeten niet allemaal hotels of restaurants worden."

Groter dan Markt

Het stadsbestuur nam alvast de Sint-Godelieveabdij voor vijftig jaar in erfpacht. De laatste zusters verlieten het klooster in 2013. De eigendom is liefst 10.000 vierkante metergroot - zelfs groter dan de Markt - en grenst aan de Boeveriestraat en de ringweg R30.Vanuit de binnentuin kan je het Concertgebouw bijna aanraken. "Ongelooflijk wat een grote ruimtes hier beschikbaar worden", zegt Wim Lybaert. "De binnentuin leent zich bijvoorbeeld perfect voor moestuinieren. In mijn gedachten zie ik hier al een ecohuis verrijzen, waar koeien in de binnentuin kunnen grazen. Maar ook de gebouwen zijn grotesk. Een buurthuis, gekoppeld aan een speeltuin, is ook een optie. Dankzij het geld dat we internationaal kunnen werven, kan hier een prachtig project komen."

Waterdicht

Volgens schepen van Eigendommen Boudewijn Laloo (CD&V) is Brugge uniek in de wereld met zijn eigen stichting. "Er is een juridisch waterdicht systeem ontwikkeld waardoor bijvoorbeeld internationale families via een legaat of een storting hun bijdrage kunnen leveren. Het geld vloeit niét naar de stad of het bisdom, wel naar de stichting. Daarmee zullen gebouwen onderhouden en gerenoveerd worden. Het is de bedoeling dat de Bruggeling mee profiteert. Een gebouw als de abdij kan publiek toegankelijk worden, terwijl ze vier eeuwen lang een echt slotklooster was waar niemand in mocht. Via de fondsenwerver Emolife gaan we daarmee de markt op."

Meer informatie is binnenkort te vinden op www.bruggefoundation.be

BART HUYSENTRUYT

VERTEL OVER ONS OF DEEL OP

U hebt de juiste keuze gemaakt door te investeren in succes

OF KIES EEN POPULAIR BEDRAG

Ik geef Brugge Foundation toestemming mijn naam bekend te maken als schenker.

Elke gift is welkom op onze rekening BE59 5230 8078 6426 bij Triodos Bank (BIC TRIOBEBB).